Bordásfalak - legfontosabb tudnivalók

Bordásfalak - legfontosabb tudnivalók

Miért is vásároljunk bordásfalakat otthonunkba? Ez egy hihetetlenül multifunkcionális sporteszköz, amelyet kompenzációs, erőnléti, nyújtási, rehabilitációs és egészségügyi gyakorlatok elvégzésére használhat az ember.

Bordásfalak - legfontosabb tudnivalók

Miért is vásároljunk bordásfalakat otthonunkba? Ez egy hihetetlenül multifunkcionális sporteszköz, amelyet            kompenzációs, erőnléti, nyújtási, rehabilitációs és egészségügyi gyakorlatok elvégzésére használhat az ember. A bordásfalakon gyermekek, felnőttek és az idősebb korosztály is gyakorolhat. Előnyük az is, hogy az edzés nehézsége teljesen igényeinkhez igazítható. Ugyanakkor a bordásfalak nem kerülnek egy vagyonba, mint más multifunkcionális húzódzkodó vagy erőkeretek és nem foglalnak sok helyet egy helységben. Tán  ezek azok az okok, amelyek miatt mindenképpen fontolóra kell venned  vásárlását.

FONTOS: Sok gyógytornász úgy találja, hogy a bordásfalgyakorlatok nagyon hatékony támogató gyakorlatok a lábadozás során, például az egy 1 hónapnál hosszabb ideig gyógyuló végtag sérülések esetén, amely jelentős izomsorvadást eredményezett.
A bordásfalak a gerincproblémákkal küzdő betegek számára is kiválóak. Változó gyakorlatokat végezhetünk rajtuk csak a saját súllyal. A gyakorlatok nehézsége tehát egyenesen arányos a fiziológiai képességeinkkel, így a túlterhelés kockázata minimális. A szakemberek szerint a rendszeres bordásfalgyakorlatok, amelyek során a gerinc megrövidült és legyengült izmait megfelelően nyújtjuk és erősítjük, különösen alkalmasak a a gerincferdülés kialakulásának korrigálására, valamint a z ágyéki görbület és a gerinc ferdület más típusainak megelőzésére és kezelésére.Bordásfalak és méreteik
A lakások, házak, hotelek, wellness- és fitneszközpontok számára értékesített bordásfalak leggyakoribb mérete 220x80cm és 240x90cm körüli. 

Milyen magasságot válasszak a bordásfalból?
Javasoljuk, hogy a lehető legmagasabb bordásfalat válassza. A szabványos belmagasság általában 250 cm körül van, ezért ehhez a magassághoz egy 240x90 cm-es bordásfalat javasoljuk. Ha a húzódzkodó a legmagasabb fokra kerül, akkor a lábunk nem érintkezik a talajjal, így a hátát is hatékonyan ellazíthatja, ami enyhíti a fájdalmat. Alternatívaként gyakorolhatsz vizsgaidőszakban pl. felüléseket, tolódzkodást, nyújtás stb. Ha a húzódzkodót egy fokkal lejjebb helyezed, akkor lesz elég helyed a teljes felhúzáshoz. A bordásfalon végzett gyakorlatokhoz mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő magasságot. Emiatt a bordásfal rendkívül multifunkciós.
A legnagyobb minőségi különbség a fából készült bordásfalak között van. A piacon számos típust találhat, de vigyázzon, hogy a fából készült bordásfalak élettartama korlátozott. Olcsóbbak, de figyelembe kell venni, hogy ez nem egy hosszú távú befektetés és hamarosan elkezdenek nyikorogni vagy megereszkedni, elvégre a fa bír olyan sokáig és nem rendelkezik nagy teherbírással. A fafelület veszélyes ftalátokat tartalmazhat, amelyek a szobába párologva károsíthatják az egészséget.
húzódzkodó és tolódzkodó kiegészítők könnyen használhatóak még különböző felhasználó -magasságokhoz is. Egy heveder vagy TRX bárhová felakasztható a bordásfal szerkezetén, így az egész testet megmozgathatod. Ha a bordásfal alá egy szőnyeget helyezel, kényelmesen végezhetsz hasizom edzést is.
Ha bokszzsákot, húzódzkodóttolódzkodót, haspadot, TRX-et vagy hasonló tartozékokat szeretnél a bordásfalra akasztani, akkor egy jó minőségű bordásfal elengedhetetlen. Fém bordásfalaink élettartama gyakorlatilag korlátlan.

   

A bordásfalak típusai
A bordásfalakat többféle kritérium szerint lehet felosztani. A legjellemzőbb a felhasznált anyagok és tartozékok alapján való felosztás. A bordásfalak típusai közül egyike sem jobb vagy rosszabb. Jjellemzőik azonban egyesek számára kielégítőek lehetnek, mások számára viszont nem. Mint minden más sportfelszerelésnél, itt is elsősorban a személyes igények szerint kell dönteni .

Bordásfalak és anyaguk
Az első kérdés a bordásfal vagy bordásfal kiválasztásakor az anyagválasztás. Vannak fából készült és fém bordásfalak. A fém bordásfalak a legtartósabbak és a legnagyobb terhelést is elbírják. Gyakorlatilag törhetetlenek. Biztonságosan felakaszthatsz rájuk bármilyen kiegészítőt és felfüggesztési eszközt, mint például hurkokat és rudakat, ellenállás szalagokat, tornagyűrűket hevederekkel, TRX-et, multitrénert vagy más szalagrendszereket stb. vagy edzhetsz extra, súlymellénnyel és a fémszerkezet nem mozdul meg! A fém bordásfalak könnyedén elbírják a 250 kg-os súlyt is.
Esztétikai szempontból a bordásfalak fém felülettel néznek ki a legjobban. Egy másik jellemzője a festék egészségbiztonsága, stabilitása és tartóssága.

Fából készült bordásfalak
fából készült bordásfalak a régi klasszikusok, amelyekre mindenki emlékszik az iskolákból. Ez a típus  ma is nagyon gyakori és népszerű. A fa kellemes anyag, amelyet mind gyakorlati, mind esztétikai szempontból értékelni tudunk. A bordásfalak fa oldalfalai általában csak csiszoltak és olajozottak, de nem lakkozottak. Ez a legjobb megoldás, mivel a lakkozott válaszfalak csúszósak lehetnek. Ezenkívül a lakk a gyakori használat során idővel kopik  és lehullik, ami rontja a minőségi jellemzőket.
A fából készült bordásfalak ára mérettől és minőségtől függően 30 és 120 ezer forint között mozog. Ha már a minőségnél tartunk, térjünk át a legfontosabb paraméterre, ami a fa típusa és hogy tömörfa e vagy ragasztott rétegelt. A tömörfa drágább, erősebb, tartósabb, jobb minőségű és strapabíróbb. A rétegelt fa nagyon olcsó, kisebb a teherbírása, kevésbé tartós, hajlamos a sérülésre és sokkal rövidebb az élettartama. Az anyagokat tekintve a leggyakoribb bordásfalak a bükk, a fenyő és a lucfenyő.
Lucfenyő bordásfalak: ezek a legolcsóbbak, de nem a legjobb választás. A lucfenyő nagyon puha, ezért ezek a bordásfalak többnyire csak gyerekeknek valók (kisebb teherbírásúak). Ezenkívül a lucfenyő idővel hajlamos a színét megváltoztatni, rendszeres karbantartást igényel, és érzékeny a páratartalom és a hőmérséklet változásaira.
Borovi fenyőből készült bordásfalak: ez a fenyőtípus az arany középút. Keményebb, mint a lucfenyő, de még mindig puha fafajta, amely nem biztos, hogy képes elviselni a rendkívül nagy terhelést. Előnye az alacsony ár.
Bükk bordásfalak: a bükk a keményebb fák csoportjába tartozik, ezért a legjobb választás. Hosszabb az élettartama, a fa tartósabb és a karbantartása is kevésbé igényes.

 

Fém bordásfalak
fémbordásfalak kategóriájába különböző fémtípusokból készült darabok tartoznak. Leggyakrabban acéllal vagy sima vassal találkozhat. A drágább modelleknél előfordulhat, hogy a fémkeretben vagy az oldalakon rozsdamentes acélból készült fokok vannak, ami tartós és könnyen karbantartható. A fémbordásfalak általában nagy teherbírásúak és jó stabilitásúak. Figyelj azonban a csövek átmérőjére (profiljára), valamint az oldalfalak méretére. A túl vékony fémcsövek végül rosszabb tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mint a lucfenyőből készültek. A fém bordásfalak ára körülbelül 50-60 ezer forintnál kezdődik és akár az 500 ezer forintot is elérheti kiegészíktől függően. Természetesen nem kizárt, hogy lényegesen olcsóbb darabokkal is találkozhat az ember, itt viszont mindenképpen ügylejünk a minőségre.

Fa-fém kombinált bordásfalak
kombinált bordásfalak lehetnek fém oldalfalúak, amelyekhez fából készült fokok vagy fa oldalfalak és fém fokok tartoznak. Ez egy nagyon jó megoldás, mert a fém és a fa kombinációja nagyon jó tulajdonságokat ötvöz  - nagy teherbírású, tartós, könnyen karbantartható és nem túl nehéz. A kombinált bordásfalak ára nagyon eltérő lehet. Néhány, különösen a kisebb modellek már 60 ezer forint körül megvásárolhatók, míg a nagyobbak és jobb minőségűek több mint 200 ezer forint felett lesznek.

A bordásfalak rögzítése

bordásfal rögzítési módja ismét az árukhoz viszonyodik. Az olcsóbb bordásfaláknál a rögzítőt csak az oldalfal szélébe kell csavarozni önmetsző csavarokkal, majd a falba rögzíteni. A fém bordásfalak nagyon jó minőségű hegesztett rögzítéssel rendelkeznek, több lyukkal. A megfelelő rögzítő-konstrukció a termék része, így nem kell aggódnod amiatt, hogy nem tartana a falban.

Ha kevés a hely egy lakásban, erre példa lehet egy panellakás szobája, ott a bordásfalat a helytakarékosság érdekében elhelyezheted a folyosón és feltolhatod egészen a plafonig, igy simát tud  egy magas felnőtt alatta közlekedni.
Ki ne emlékezne a jó öreg bordásfalakra az iskolai tornateremben? A tornatanárnak is figyelmeztetnie kellett, hogy ne másszunk fel? Most épp az ellenkezőjét akarjuk tenni:  meggyőzni arról, hogy igenis mássz fel. Ez a retro edzőeszköz egyre gyakrabban jelenik meg az otthonokban, ahol multifunkcionális sporteszköz szerepét tölti be.
Most elmondjuk, hogy miért érdemes megfontolnod, hogy vásárolj egyet, hogyan válassz és hogyan tornázz rajta megfelelően.
Bordásfalak gyerekeknek
gyermekbordásfalak készülhetnek fából, fémből vagy ezen anyagok kombinációjából. Ez a kifejezés azonban elsősorban olyan modellekre vonatkozik, amelyek a létrán kívül mászóhálót és különböző egyéb tartozékokat, például mászókötelet, gyűrűket vagy hintát is tartalmaznak. Az ilyen bordásfalak ára lényegesen magasabb a klasszikus bordásfalakhoz képest. Ez legtöbbször 100 ezer forint felett mozog.

A gyermekbordásfalak második kategóriája a fából vagy fémből készült közönséges darabok, amelyek alacsonyabbak, keskenyebbek és kisebb teherbírásúak, így csak a gyerekek mászhatnak rájuk igazán. Ha kifejezetten a kicsiknek szeretnél beszerezni ilyen sporteszközt, akkor nagyon ésszerű választás a gyerekbordásfal, ugyanakkor inkább dönts a felnőtt mellett, mivel a gyerekek gyorsan nőnek és a serdülő fiatalok gyakran hasznáják is majd, ha gyermekkorukban megszokták használatát. Emellett te is mint felnőtt használhatod néha.

   

Bordásfalak húzódzkodóval

A bordásfalakat vásároló emberek túlnyomó többsége húzódzkodó és tolódzkodó rögzítésére is használja. Ha te is ezt tervezed, javasoljuk, hogy keress egyenesen kompatibilis vagy gyárilag egybe tartozó eszközzel ellátott bordásfalakat. Így megspórolhatsz néhány forintot, ráadásul nem kell a kompatibilis húzódzkodókeret után kutatnod. Vásárláskor a következő paraméterekre összpontosíts: 

húzódzkodó vagy tolódzkodó rácsavarozható e a létrára, vagy bármikor levehető és visszatehető.

A fixen beépített húzódzkodó vagy tolódzkodó biztonságosabb megoldás, mivel nincs esély arra, hogy edzés közben meglazuljon vagy elmozduljon. A hátránya az, hogy ha például fekvőtámaszokat akarsz végezni az utolsó fokon, a húzódzkodó útban lehet.

Nagyra fogjod értékelni a levehető húzódzkodó vagy tolódzkodó, ha a bordásfalat az első foktól az utolsó fokig ki szeretnéd használni, vagy ha gyerekek fognak mászni rajta. Számolj azzal a ténnyel, hogy egy ilyen húzódzkodóknál elhanyagolható, de mégis érezhető elmozdulási problémák lehetnek.

A bordásfalakhoz kapható fém húzódzkodók hasonlóak azokhoz, melyeket az edzőtermi  multifunkcionális fitneszállványokon láthatunk. Általában nagyobb teherbírással rendelkeznek, több fogási lehetőséget biztosítanak.

A fából készült húzódzkodók robusztusabbak. Általában 2-4 fok található rajtuk, amelyek a kapaszkodást - lógást szolgálják. A markolási pozíciük nem mozgathathatóak, így be kell érni az előre beállított elrendezéssel.

Figyeld meg azt is, hogy a bordásfalak mely részeire lehet felakasztani a húzódzkodókat és tolódzkodókat. Egyes modelleken csak az utolsó fokhoz rögzíthető valami, másokon bármelyik fokhoz. Ez utóbbi megoldás olyan gyermekek számára is alkalmas, akik nem tudnak 2 méter körüli magasságban mozogni.

Az utolsó fontos paraméter a húzódzkodók teherbírása. A fémből készült modellek többnyire legfeljebb 150 kg-ot, a fából készültek valamivel kevesebbet, körülbelül 120 kg-ot bírnak el.

   

Bordásfalakhoz kapható húzódzkodók és tolózdkodók kompatibilitása
Ha külön szeretnél bordásfalhoz húzódzkodót vásárolni, akkor meg kell vizsgálnod, hogy megfelel-e a szóban forgó modellel a bordásfaladhoz. Könnyebb a fém modellek beszerzése, amelyeket mi is forgalmazunk. Az áruk 8 ezer és 70 ezer forint között mozog. Fából készült húzódzkodók ritkábban szerezhetőek be, általában drágábbak és nem annyira tartósak mint a fém modellek, igaz esztétikailag a fa szebb.

Bordásfalak tartozékokkal
A tartozékokkal ellátott bordásfalak drágábbak, de ugyanakkor biztos lehet benne, hogy kompatibilisek lesznek a tartozékkal és bírni fogják a terhelést. A leggyakrabban használt kiegészítők a kapcsolódó fitness eszközök: döntött vagy egyenes pad, húzódzkodó, tolódzkodó esetleg asztal, vagy gyerekkellékek mint a hinták, gyűrűket, mászókötelek. Természetesen külön is vásárolhatóak olyan sporteszközök, amelyek a bordásfalakhoz rögzíthetőek. A választáskor azonban mindenképpen vedd figyelembe a kérdéses modellel való kompatibilitást. A döntő paraméterek a terhelhetőség, a bordásfalak magassága és szélessége, valamint a fokok közötti távolság.


Bordásfalak elhelyezése a tornához
bordásfalak meglehetősen nagy méretű eszközök, ezért vásárlás előtt gondold át az elhelyezésüket. A következő sorokban megpróbálunk tanácsot adni, hogy mely modellek a legalkalmasabbak a gyerekszobába, a nappaliba, az otthoni tornaterembe vagy a kertbe és azt is, hogy otthonod mely helyiségei alkalmasak a legjobban a bordásfalak elhelyezésére.

Bordásfalak a szobába
Mindenki, akinek nincs külön tornaterme a lakásában vagy házában az edzéshez, elhelyezhet egy bordásfalat a szobájában. Először is gondolj arra, hogy elegendő helyet kell hagynod magad körül. Hogy pontosan mennyit, azt elég könnyen megtudhatod. A legtöbb helyre a bordásfalak előtt lesz szükséged, amikor lógás közben felemeled a lábad, ezért ülj le a földre, nyújtsd ki a lábad és mérd meg a hosszúságot. Ha például a lábaid 70 cm-esek, akkor legalább 85 cm helyet kell hagynod a bordásfal előtt.
 
TIPP: Ha nincs kéznél mérőszalag, használhatod ezt az útmutatót: a lábak átlagos hossza 70-80 cm és a lábak a teljes testmagasság körülbelül 60-62%-át teszik ki.

 

Ha igényesebb gyakorlatokat szeretnél végezni a bordásfalon, ahol az egész testedet vízszintesbe kell helyezned, sokkal több helyre lesz szükséged. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha egyéb tartozékokat, például egy padot rögzítenél a bordásfalhoz például fekvenyomáshoz. Általában a nappali, a hálószoba, az előszoba vagy a dolgozószoba tekinthető megfelelő helyiségnek. Egy elég tágas konyha sem lehet rossz megoldás, de egy fém bordásfal oda jobban megfelel. A konyhában ugyanis sokszor magasa a páratartalom ami károsíthatja a fát.
TIPP: Ha a bordásfalat egy kisebb helyiségben szeretnéd elhelyezni, akkor egy kompaktabb, 60 cm-nél nem szélesebb és 16 cm-nél nem mélyebb modellt ajánlunk.

Bordásfal gyerekszobákba
Ha a bordásfalat közvetlenül a gyerekszobában szeretnéd elhelyezni, gondolj a megfelelő hely körültekintő kiválasztására. A gyerekek élénkek és figyelmetlenek, ezért sokkal több helyet kell hagynod a bordásfal körül. A helyet egyszerűen nem lehet pontosan kiszámítani, mert nagyon nehéz megbecsülni, hogy a gyerekek milyen nyakatekert pozíciókba fogják magukat tekerni. Az aranyszabály azonban az, hogy a bordásfalak körül nem lehetnek polcok, szekrények, játékkosarak, ágyszélek, ajtókeretek vagy ablakok, minden legyen legalább 1 méter távolságban. Egyszerűen ne legyen ott semmi olyan, amire a gyermek ráeshet, amibe beleütközhet, aminek nekimehet, vagy ami a gyermekre eshet. 

 

Bordásfalak otthoni edzőterembe
Ha van saját edzőtermed, akkor szerencsés ember vagy. Ha az elég tágas, akkor szinte egyáltalán nem kell gondolkodnod a bordásfalak méretválasztásán. Egy kis otthoni edőteremnek az az előnye is megvan, hogy több lehetőséget ad a bordásfalak használatára. Ha veszel hozzájuk döntöttpadot, gyűrűket vagy köteleket, akkor nagyon multifunkcionális sporteszközzé alakíthatod.
Csak akkor légy óvatos, ha az edzőtermed a pincében vagy a padláson található. Azokra a területekre, amelyek túlságosan nedvesek, szárazak, hidegek, vagy ahol a hőmérséklet hajlamos jelentősen ingadozni, fémbordásfalakat előnyös beszerezni. A fa nem biztos, hogy a legjobb ilyen körülményekben.

 

 

Otthoni bordásfalak - a legfontosabb paraméterek

Ha kiválasztottad a megfelelő bordásfaltípust és tisztában vagy azzal, hogy pontosan hová szeretnéd elhelyezni, akkor jöhet a kiválasztás következő fontos része a konkrét paraméterek megvizsgálása. Először a terhelhetőséget, a méreteket, a súlyt és a konstrukció típusát kell megvizsgálnod. Ne feledkezz meg itt a bordásfalak minőségéről, formájáról, anyagáról és elhelyezéséről, a szerelési módról, az árról és a megfelelő tartozékokról.

A bordásfal terhelhetősége
bordásfalak teherbírása elsősorban a felhasznált anyagtól függ. Az otthoni használatra szánt fém modellek általában legfeljebb 150 kg körüli súlyt bírnak el, a professzionális termi modellek  azonban több mint 200 kg-ot is. A fából készült és kombinált bordásfalak teherbírása általában 120 és 150 kg között van. A számodra megfelelő a súlyodtól függ. Általában minden sporteszközre érvényes
szabály az, hogy legalább 20 kilóval nagyobb teherbírásúnak kell lennie, mint a testsúlyod.

Ha a bordásfalhoz tartozékokat (babahinta húzódzkodó, tolódzkodó, pad, TRX stb.) kívánsz csatlakoztatni, feltétlenül vedd figyelembe a tartozékok maximális terhebírását és terhelhetőségét. Például egy 150 kg teherbírású bordásfalra általában 80 kg-os maximális súlyú tartozékokat rögzíthetsz.

Mennyi egy bordásfal súlya?
Az alapmodellek súlya 18-20kg, a húzódzkodóval vagy egyéb tartozékokkal felszerelteké általában 25-60kg. A fém bordásfalak általában nehezebbek, de ez nem szabály, mivel a tömör fa sem a legkönnyebb. A bordásfalak súlya elsősorban a falaid teherbírása miatt fontos, amelyhez rögzíteni fogod őket. Ha otthonodban gipszkarton falak vannak, akkor igazán könnyű bordásfalakra lesz szükséged. A klasszikus tégla, vagy panel jóval többet bír el.

A bordásfalak méretei és  beépítési magassága
Az átlagos bordásfalmagasság körülbelül 230 cm. Az egyetlen kivételt a gyerekek számára készült modellek jelentik, amelyek lényegesen alacsonyabbak lehetnek. A bordásfalak szélessége általában 65-90 cm. Egyedi méretű termékek is kaphatók, például 215 x 80, 220 x 80, 240 x 90 vagy 250 x 50 cm. 
Vásárláskor feltétlenül vedd figyelembe a beépítési magasságot, a minimális vagy maximális belmagasságot egy adott teremben. A falra szerelhető modellek esetében hagyományosan 210 cm-től kezdődően találunk bordásfal magasságokat (a mennyezetnek legalább 220-240 cm magasnak kell lennie). Ha a padló és a mennyezet közé feszített bordásfalat választasz, akkor a maximális belmagasságot mellett a plafon és padló szerkezetét is figyelembe kell venned

 

A bordásfalak mélysége 
bordásfalak mélysége megadja, hogy a felszerelés után milyen messze van a bordásfal a faltól. Alapvetően az oldalsó sínek egyfajta vastagságáról van szó. Az átlagos mélység körülbelül 20-25 cm. A kompaktabb modellek általában sekélyebbek, 10 és 16 cm közötti mélységgel rendelkeznek. Ha elég helyed van otthon és nem kell minden négyzetcentiméterre gondolnod, akkor javasoljuk, hogy nagyobb mélységű terméket válassz. Ezáltal több hely marad a fokok mögött, így kényelmesebben a fokok markolása. Értelemszerűen a kisebb mélységű bordásfalak jobb megoldást jelentenek a szűkösebb lakások számára.

A bordásfalak fokai
A fokok a bordásfalak legfontosabb részei. Kiválasztásukkor az anyagra, az alakjukra, a eloszlásukra és a rögzítési módjukra kell figyelni.

A bordásfal fokainak anyaga
A fából készült fokok készülhetnek luc vagy borovifenyőből, tölgy- vagy kőrisfából. Az első két említett fa a gyengébb választás, mivel relatíve törésre hajlamosak. A bükk fokok valamivel jobbak, de a legjobb választás a kőris, amely az említett fafajták közül a legtartósabb. A fából készült fokok kellemes tapintásúak, nem csúsznak.
A fém fokok kétségtelenül tartósabbak, sőt, elpusztíthatatlannak mondhatóak. Azonban nem lehet elkerülni a hideg érzést, kényelmetlenül csúszhatnak. Előnyük a nagyon könnyű karbantartás. A felületkezelésük is fontos. A közönséges lakk idővel lekopik, ami rontja a bordásfal esztétikáját és használhatóságát

A bordásfal fokaink alakja és átmérője
bordásfalak túlnyomó többsége kerek fokokkal rendelkezik. Egyszerű gyakorlatokhoz vagy gyermekek számára teljesen elegendőek, de ha igényesebb edzést szeretnél végezni, válassz inkább ovális fokokat. A fokok átmérője általában 30-40 mm-es magasságuk 50 mm körüli. Az ennél vékonyabb fokok automatikusan kisebb teherbírásúak és sérülésveszélyesebbek lesznek.

 

A fokok száma és elhelyezése
bordásfalakon általában 8, 10 vagy 12 fok található. A fokok száma elsősorban a bordásfal magasságától és elrendezésétől függ. A sűrűn elhelyezett fokok távolsága 15, 18 vagy 21 cm körül van.

Bordásfalak felszerelése: falra szerelhető bordásfalak szembeállítva a mennyezet és a padló közé feszített bordásfalakkal.
bordásfalak rögzítésének 2 módja van: vagy függőleges falra, vagy a padló és a mennyezet közé feszítve. Az olcsóbb falra szerelhető bordásfalak oldalán füleket találunk, amelyeket csak becsavarunk, majd a falba rögzítünk. Jobb megoldást jelentenek a hegesztett fém L-konzolok, amelyek nagyobb stabilitást biztosítanak. A legjobbak azonban azok a fémprofilok, amelyek az oldalsó sínek részét képezik. Ezek kevésbé tudnak megsérülni vagy meglazulni. A fából készült bordásfalakat általában klasszikus L-alakú profilokkal rögzítik a falhoz, amelyeket egyszerűen az oldalakhoz és a falhoz csavaroznak.
A másik lehetőség az olyan bordásfalak, amelyek alul és felül kihúzható lábakkal rendelkeznek. Ezeket csavarokkal rögzíthetjük a padlóhoz és a mennyezethez. Ezek a modellek bárhol elhelyezhetőek, akár a szoba közepén is. Előnyük, hogy nem kell a teherbírást és a fal anyagát vizsgálni. A problémát a padló és a mennyezet jelentheti - a bordásfalakat egy fix ponthoz, például egy gerendához kell rögzíteni a mennyezeten, különben elmozdulhatnak és nem lesznek biztonságosak.

Bordásfalakhoz vásárolható tartozékok

Döntöttpad: Ez egy klasszikus pad, amelyen gyakorolhatod a felüléseket. Az olcsóbb, kis súlyú döntöttpadok többnyire fából készülnek. A fémből készült, puha háttámlával ellátott padok drágábbak, de tartósabbak is

Torna gyűrűk: ezek a klasszikus tornagyűrűk rövidebb változatai, amelyeket a tornatermekből ismersz. A gyűrűkön több száz gyakorlatot végezhetsz.

Inverziós cipő: Erős, de puha anyagból készült vastag sícipő formájú kiegészítő, amelyet a bordásfal legfelső lépcsőfokára akasztva használhatsz. Az inverziós cipő a klasszikus denevérpad vagy más néven inverziós pad egy változata, mely lehetővé teszi a fejjel lefelé lógást a bordásfalon.

Gumiszalagokexpanderek. A szalagok a test különböző részeinek erősítésére szolgálnak, legfőképpen a karok és a lábak erősítésére, továbbá az izmok nyújtására és a gerinc egészségét javító gyakorlatokra

TRXMultitréner.

Húzódzkodók és tolódzkodók, boxzsák akasztók.

Gyermekkellékek. Hinták, mászókötelek, mászóhálók


 

 


Gyakran ismételt kérdések a bordásfalakkal kapcsolatban

Hol lehet bordásfalat vásárolni?
Ha valami jobb minőségű terméket keres, ajánljuk az insportline.hu webáruházat. Az inSPORTline különböző árkategóriájú minőségi bordásfalakat is kínál.

Hány éves kortól és hány éves korig használható a bordásfal?
Az alsó határ körülbelül 1 év. Ahhoz, hogy a bordásfalon gyakorolhasson, a gyermeknek képesnek kell lennie arra, hogy egyedül álljon és rendelkezzen már egy bizonyos fokú mozgáskoordinációval. Felső korhatár azonban nincs. Bárki, aki úgy érzi, hogy képes rá, tornázhat a bordásfalon.

 Hogyan tartsunk karban egy bordásfalat?
A fém bordásfalak ápolása a rendszeres portalanításból és az egyes részek ellenőrzéséből áll. A fából készült bordásfalakat időről időre érdemes speciális, fából készült sporteszközökre való felületkezelő termékkel kezelni, amely nem hagyhat zsíros réteget a felületen.

Hogyan válasszunk bordásfalat a lakásunkba vagy a gyerekek számára?
bordásfalak kiválasztásakor az első kérdés az anyagválasztás. Fém vagy fa változatban is kapható. A fémbordásfalak a tartósabbak és a nagyobb terhelést is kibírják, így nyugodtan felakaszthatunk rá bármilyen kiegészítőt, felszerelhetünk rá függesztékeket vagy egyéb sportszereket, vagy edzhetünk rajtuk plusz terheléssel is (súlymellények, extra tárcsák).
Esztétikai szempontból a rozsdamentes acélból készült bordásfalak a legjobbak. A legnagyobb minőségi különbségek a fából készült bordásfalak között vannak. Vannak klasszikus tömör fából készült bordásfalak vagy olcsóbb rétegelt fából készült bordásfalak. A rétegelt fa bordásfalak ára általában alacsonyabb. Ezek azonban sérülékenyebbek és nem olyan sima felületűek. Oldalfal anyaga - a legolcsóbbak azok, amelyek oldalfala ragasztott rétegelt fából készül. Hátránya a nem túl sima felület és az anyag "hasadásra" való hajlamossága. Ugyanilyen alkalmatlanok az egy darab deszkából készült oldalfalak is. Egy ilyen bordásfal instabil és idővel hajlamos a ferdülésre. A jobb minőségű termékeknél a borovi fenyőből készült bordásfalak tartósabbak, méretstabilak és esztétikusak.

Milyen a bordásfal fokainak alakja és anyaga?
A fokok alakja változhat. Az olcsó bordásfalak esetében a fokok kerekek, ami kevésbé kényelmes és ami még fontosabb, hogy a kerek fokok kisebb teherbírásúak. Jobbak a tömör keményfából készült bordásfalak, amelyeknek ovális alakú fokai vannak, nagyobb a szilárdságuk és jobb a markolásuk. Az olcsóbb bordásfalak fokainak anyaga fenyő, rétegelt fa vagy bükk. Bár ezek az anyagok olcsóbbak, számos hátrányuk van (a lucfenyő és a borovi fenyő nem olyan erős, a bükk törékeny és nem olyan rugalmas). A magasabb minőségű bordásfalak kőris fokokkal rendelkeznek, amelyek fája sokkal rugalmasabb és amelyeket professzionális iskolai bordásfalakhoz vagy tornatermi felszerelésekhez használnak.

Mi a bordásfal fokok helyes felszerelése?
A modern rögzítési módszereknek köszönhetően az otthoni bordásfalak biztonságos otthoni edzőeszközt jelentenek. Vessünk azonban egy pillantást arra, hogyan kell az egyes bordásfalakt és benne a fokokat helyesen rögzíteni.

A fokok rögzítése az oldalfalhoz - az olcsóbb termékeknél a fokokat úgy rögzítik, hogy lyukat vágnak az oldalfalon és becsavarják vagy csak belenyomják őket. Ennek a megoldásnak a hátránya az idővel kialakuló nyikorgás. Ez legtöbbször cask egy bizonyos idő után válik hallhatóvá. Sokkal jobb és tisztább megoldás a jó minőségű bordásfalak esetében, ha a bordásfal oldalfalának 90%-áig lyukat marunk. A fokokatt ezután ezekbe a lyukakba ragasztják. Ez egy asztalosipari tiszta és 100%-ban nyikorgásmentes megoldás.

 

Ha a bordásfalra húzódzkodót vagy tolódzkodót vagy hasonló kiegészítőket szeretnél akasztani, a minőség elengedhetetlen lesz. A fémbordásfalak esetében a tényleges festés előtti kezelés módja és a kivitelezése  (sima festék, beégetett comaxit stb.) határozza meg a tartósságot.A legjobbak a felületkezelés szempontjából a rozsdamentes acélból készült fokok. Ugyanakkor ezek a legdrágábbak is.

Milyenek egy bordásfal méretei?
bordásfalakat különböző méretekben gyártják. Más méretekre van szükség egy tornateremben és másra egy szobában, lakásban. Otthoni használatra a bordásfalakat leggyakrabban 220x80, 240 x 90 méretben értékesítjük. Ezek a méretek lehetővé teszik, hogy egy magasabb személy is kényelmesen tornázhasson és általában további kiegészítők mint a húzódzkodók, tolódzkodók is jól illeszkednek rájuk. Vannak azonban más méretekkel rendelkező termékek is, amelyeket a mennyezet magasságának, a belső térnek, a személy magasságának figyelembevételével kell kiválasztani.

Hogy rogzíthető egy bordásfal, mik a legjobb rögzítésének módszerek?
bordásfalak rögzítési rendszere ismét az árukkal függ össze. Az olcsóbb bordásfalaknál a rögzítőlemezt egyszerűen csak az oldalfal szélébe csavarják önmetsző csavarokkal, majd a falba rögzítik. Nem tanácsos további kiegészítőket, húzódzkodókat és hasonlókat felakasztani erre a típusra.
A jobb minőségű bordásfalak esetében a festett fém "L" profil az oldalfalon keresztül egy csavarral egy előfúrt lyukba, a másik oldala pedig a falba van rögzítve.

Milyen tartozékok kaphatóak a bordásfalakhoz?
bordásfalakhoz számos tartozék vásárolható, amelyek növelik használhatóságukat és lehetővé teszik a teljes test edzését. A klasszikus kiegészítő a bordásfalhoz a húzódzkodó és a tolódzkodó. További kiegészítők a padok, gyűrűk, hinták, szalagrendszerek vagy kötelek.

   

 

Árukereső.hu Árukereső.hu